İş Kolik Olmak

İş Kolik Olmak
İş Kolik Olmak

İş Kolik Olmak; Kelime anlamı olarak İşine aşırı derecede tutkulu olan ve çalışmadan duramayan  bireyler genel olarak  iş kolik diye adlandırılır. İş hayatının yoğunluğu aile hayatına ve bunun dışındaki yaşama da yansıması hem  bireyin işiyle özdeşleşen bir hayata iten bir faktör olur.İş kolik olan insanlar çalışmadığı zamanlarda genelde  kendini mutsuz ve öfkeli hisseder. Evini de ofis ortamına dönüştürebilir. Ve Çevresindeki var olan insanlarla  sosyal ilişkileri bozulmaya başlar ve asosyal bir birey ortaya çıkar… Her türlü işi ve sorumluluğu kendi üzerine  almak ister. İş yapmadığı zamanları ciddi bir kayıp olarak görür. Bedensel ve zihinsel olarak gerginlikler oluşabilir ve ister istemez etrafına da yansır.  İş kolik kişiler Çevresindeki bireylerle konuştuğu konuların işle ilgili olmasını ister. Bu konuda benim kendim fikrim para insan için araç olmalı amaç değil bu bağlamda iş kolik birey  Kendini insanlarla değil de  zamanla yarışır halde hisseder. İş ile ilgili konularda diğer konulara göre daha heyecan vermeye başlar  İşinden dolayı hobilerini ikinci plana atmaya başlar. Çalışması engellenecek faktörler olursa da kendini  stresli hisseder. İşe başlayınca gereğinden daha çok zamanını çalışarak geçirmeye başlar… İş için nasıl daha çok vakit sağlayabileceğini düşünür ve Kendisini ya da aile fertleri için ayırdığı zamanlarda huzursuz hisseder…

 İşkoliklikten olmaktan  kurtulmak aslına bakılırsa zor bir şey değil bir uzman yardımıyla yada kendi düşüncelerinizde kendinizi yönlendirerek başarabilirsiniz Nasıl Mı?

 1. İşe “İşkolik” olduğunuzu kabullenerek başlayabilirsiniz.

2. Çalışırken ara sıra mola vererek kendinizi motive edecek ataklar yapabilir ve  İş ve özel yaşam arasında denge kurmaya çalışabilirsiniz…

 3. İş kolik birey sorununu çözme kavuşturulamadığı sürece depresyon, kaygı, takıntı, odaklanamama, öfke, tahammülsüzlük, uyku sorunları gibi  iş dışındaki şeylere karşı isteksizlik yaratıcılığın azalması yorgunluk bel, boyun sırt ağrıları gibi sorunlar yaşayabilir belki de stresli bir hayatından dolayı kanser gibi hastalıklara yakalanabilir ve  Çok çalıştığı için sağlığı ciddi anlamda  olumsuz etkilenir.

  İlk öncelik olarak Kişi neden bu kadar çok çalıştığını düşünmeli ve  Aşırı derecede işe yüklenme duygusal sorunların bir işareti olabilir. Birey; depresyon, kaygı, suçluluk ve çaresizlik gibi durumları azaltmak ve  bunlardan kaçınmak için çalışıyor da  olabilir.  Psikolojide; Affluenza gibi Hipnoterapi-psikoterapi ile bireyin işkolik olmasına sebep olan, geçmişinden gelen durumlar ve  bilinçaltı düzeyi  ortaya çıkarılarak anlamlandırılır ve çözümlenir. Yapılan alternatif tedavilerde cevap vermezse başka çözümler aranır.