İş Kolik Olmak; Kelime anlamı olarak İşine aşırı derecede tutkulu olan ve çalışmadan duramayan bireyler genel olarak iş kolik diye adlandırılır. İş hayatının yoğunluğu aile hayatına ve bunun dışındaki yaşama da yansıması hem bireyin işiyle özdeşleşen bir hayata iten bir faktör olur.İş kolik olan insanlar çalışmadığı zamanlarda genelde kendini mutsuz ve öfkeli hisseder. Evini de ofis ortamına dönüştürebilir. Ve Çevresindeki var olan insanlarla sosyal ilişkileri bozulmaya başlar ve asosyal bir birey ortaya çıkar… Her türlü işi ve sorumluluğu kendi üzerine almak ister. İş yapmadığı zamanları ciddi bir kayıp olarak görür. Bedensel ve zihinsel olarak gerginlikler oluşabilir ve ister istemez etrafına da yansır. İş kolik kişiler Çevresindeki bireylerle konuştuğu konuların işle ilgili olmasını ister. Bu konuda benim kendim fikrim para insan için araç olmalı amaç değil bu bağlamda iş kolik birey Kendini insanlarla değil de zamanla yarışır halde hisseder. İş ile ilgili konularda diğer konulara göre daha heyecan vermeye başlar İşinden dolayı hobilerini ikinci plana atmaya başlar. Çalışması engellenecek faktörler olursa da kendini stresli hisseder. İşe başlayınca gereğinden daha çok zamanını çalışarak geçirmeye başlar… İş için nasıl daha çok vakit sağlayabileceğini düşünür ve Kendisini ya da aile fertleri için ayırdığı zamanlarda huzursuz hisseder…
İşkoliklikten olmaktan kurtulmak aslına bakılırsa zor bir şey değil bir uzman yardımıyla yada kendi düşüncelerinizde kendinizi yönlendirerek başarabilirsiniz Nasıl Mı?
1. İşe “İşkolik” olduğunuzu kabullenerek başlayabilirsiniz.
2. Çalışırken ara sıra mola vererek kendinizi motive edecek ataklar yapabilir ve İş ve özel yaşam arasında denge kurmaya çalışabilirsiniz…
3. İş kolik birey sorununu çözme kavuşturulamadığı sürece depresyon, kaygı, takıntı, odaklanamama, öfke, tahammülsüzlük, uyku sorunları gibi iş dışındaki şeylere karşı isteksizlik yaratıcılığın azalması yorgunluk bel, boyun sırt ağrıları gibi sorunlar yaşayabilir belki de stresli bir hayatından dolayı kanser gibi hastalıklara yakalanabilir ve Çok çalıştığı için sağlığı ciddi anlamda olumsuz etkilenir.
İlk öncelik olarak Kişi neden bu kadar çok çalıştığını düşünmeli ve Aşırı derecede işe yüklenme duygusal sorunların bir işareti olabilir. Birey; depresyon, kaygı, suçluluk ve çaresizlik gibi durumları azaltmak ve bunlardan kaçınmak için çalışıyor da olabilir. Psikolojide; Affluenza gibi Hipnoterapi-psikoterapi ile bireyin işkolik olmasına sebep olan, geçmişinden gelen durumlar ve bilinçaltı düzeyi ortaya çıkarılarak anlamlandırılır ve çözümlenir. Yapılan alternatif tedavilerde cevap vermezse başka çözümler aranır.