Hepimiz doğayla iç içe olmayı yada organik kendimize ait besinleri tüketmeyi isteriz. Bunun için inek, tavuk, civciv gibi çoğu hayvanları yetiştiririz. Peki kümes yapacağımız zaman nelere dikkat edeceğiz. Yaptığımız kümes derme çatma bir şeyde olabilir illa ki ama düşündüğümüz zaman tavuklarımızın düşmanlarından korumak için iyi bir derece de kümes olması gerekir. Maddi konuda bir hasara uğramak bize büyük kayıp verebilir sonuçta.
1-Kümes yapılırken kuzey güney rüzgârları hesap edilerek kümes kapıları güney yönde olmalı.
2-Havalandırma için mutlaka 1 veya daha fazla penceresi olmalı pencereler yüksekte ve açıldığında hava cereyanı olmayacak şekilde olmalı hava cereyanı tavukları hasta eder.
3-Çatıları iyi izole edilmeli en azından yazın serin kışın sıcak tutmalı
4-Kümes iç duvarlarında çatlak yarık olmamalı güzel bir şekilde sıvanmalı çünkü çatlak ve yarıklarda haşereler barınır ilaçlama sırasında buralara saklanıp üreyerek hayatlarını sürdürürler.
5-Folluklarımız rahat ve kümesin kuytu direk ışık almayan köşelerine konulmalı her 4 tavuğa 1 folluk hesap ederek yeteri kadar folluk koymalı.
6-Kümeste mutlaka hayvanların tüneyeceği bir yer yapılmalı.
7-Kümeslerin içi aydınlık olmalı ama direk ışık almamasına mümkünse dikkat etmeli şiddetli ışık kanıbalizme sebep olur.
8-Eğer mümkünse mutlaka hayvanların hava alacağı açık bir bahçesi olmalı.
9-Kışın ısıyı sabit tutmak için bir ısıtıcı olmalı tavukların ideal yumurtama ve rahat ettiği sıcaklık 18-22derce arasındadır.
10-Aynı şekilde fazla sıcakta tavuklar soğuktan daha etkileyicidir çünkü tavuklarda ter bezi yoktur ve ısıyı nefes yoluyla birde dışkıyla dengelemeye çalışırlar çok su içerler az yem yerler çok su demek daha fazla nem demek çok nem demek nefesle sağlanan serinlemeyi düşürmesi demek çok sıcaklarda çatıya su sıkılabilir 35 dereceden sonra toplu ölümler görülebilir.
Tavuk kümeslerinin ilaçlanması da gerekir. Bu kümeslerin ilaçlanma işlemi için Ümraniye Böcek İlaçlama ile irtibata geçiniz.