Asansörler Hayatımızın Her Yerinde

Asansörler Hayatımızın Her Alanında aktif
Asansörler Hayatımızın Her Alanında aktif

Günümüz binalarının yüksekliğine yetişmek mümkün olmadığı gibi alınan güvenlik önlemleri eskiye nazaran kat kat arttırılması görüşündeyim.

İnsanlar kendilerini asansörlerin içerisine hapis edip bazen bir kaç kat bazen onlarca kat çıkabiliyorlar. Yani canlarını emanet ediyorlar . Kullanım yoğunluğuna göre her binanın İş yeri Apartman Rezidans gözetmeksizin kontrolleri düzenli periyotlar şeklinde yapılmalıdır. Akıllı asansör sistemleri yapıldığından bu güne kazalar çok sık olmamak ile birlikte hafıza karışıklığında ani düşmeler bir anda kilit duruma geçme gibi negatif durumlarda hepimiz karşı karşıya kalmışızdır. Özellikle benim gibi kapalı alan fobisi olan insanlarda bu olay oldukça korkun onu tüm içtenliğim ile söyleyebilirim.

Peki neler yapılmalı gerçekten kontrol ve bakım gerçekleştiriliyor mu bugün ki yazımızda bunlardan bahsedeceğim. Asansörünüzün kapasitesi çok önemli ilk ayrıntı kaç kişi ve kaç kg kadar alım kapasitesi var her asansörün girişinde mutlaka bu ibarelerin bulunduğu bir tabela veya sticker asılı olur. Eğer yoksa asansöre binmeniz yerine çıkacağınız yere merdiven kullanarak gitmeniz en akıllıca yöntem olacaktır.

Düzenli aralıklar ile bakımı yapılan asansörlerde bilgi yazıları mutlaka olur kg kişi fazla alırsanız akıllı sistem devreye girer ve çalışmaz yükü hafiftletmeniz gerekmektedir. Bunların ayrı ayrı yazılma sebebi ise bazen 4 kişi biner ve kg toplamları 250 dir bazen 4 kişi bine kg 450 dir bu nedenle asansöründe yük asansörü bulunduğundan kg da hesaba katılmalıdır. Türk toplumunun en çok yaptığı hatalardan biride hayvan kafesinde yetiştiricilerin üst üste istif yapması gibi hep bir anda binmeye çalışmasıdır.

Varsayım olarak asansör o an algılamaz ve hareket ederse ani düşme ile karşı karşıya kalacağınızdan emin olabilirsiniz. Bir diğer yapılan hata ise asansör beklerken hem aşağı iniş tuşuna hem yukarı çıkış tuşuna basmak inanın siz her ikisine de basınca daha erken gelmeyecek hangi yöne gidiyorsa bırakıp sonra çağrınıza cevap verecektir.  Komutla çalışan makinalar da bir çok sistem akıllıca düşünülmüş paraşüt sistemi yaylama vesayire sistemlerin çalışma mantığı aslında şöyle; Makina dairelerinde ki tahrik motorunun kumanda edildiği panodan aldığı komut ile hareket edip, kabini çağırılan yöne hareket haline getirmesi yoluyla çalışır. Kabin karşı ağırlıkla eş zamanlı çalışır. Aralarındaki çelik halatın tahrik kasnağı ile sürtünmesinden kaynaklanan bir hareket vasıtasıyla yukarı aşağı hareket ederler. Kabin ve diğer ağırlık birbirleri ile hemen hemen eşit ağırlıktadırlar. Bu sebeple enerji tasarrufu da aynı zamanda sağlanmış olur. Bu çeşit tahrik sistemlerine Sürtünmeli tahrik kasnaklı asansörler denir. Ayrıca Halat veya zincirin tahrik kasnağı üzerine sarılması ile çalışan asansörlerde mevcuttur. Bu şekilde çalışan asansörlere de tamburlu asansörler denir. Asansörün kuyusuna,sınıfına ve uygulama alanına bağlı olarak palangalı/palangasız olarak her türlü uygulama alanına entegre edilebilirler. Bu makinalar en akıllı teknolojiler ile üretilmiş profesyonel ürünlerdir sistematik olarak düşünüldüğünde bütün parçaları belirli bir tezgah üzerine kurulu çark sistemi ile işlemektedir. Asansöre bindiğinizde gideceğiniz yönün tuşuna basıp kapıları kapar komutu verirseniz bu sistemde hareket edecektir. Ancak bütün tuşlara aynı anda basıp veya kapının kapanmasını engelleyecek pozisyonda duruyorsanız hafıza karışıklığına sebep olup kilitlenmesini sağlayabilirsiniz. Böyle bir durumdada Akıllı asansör sistemleri en yakın kata gelir ve kapılarını açar içeride uzun süre mahsur kalmassınız tabi farklı bir problem ile karşı karşıya değilsek.

Asansörün güvenlik sistemleri kadar hijyeni de çok önemli kapalı ve oldukça sıcak olan bu ortamlarda mutlaka havalandırma ve düzenli olarak ilaçlama yapılmalıdır aksi takdirde bakteri çoğalmasının önüne geçilemez her çeşit insanın kullandığı bu ortak alanlar sık sık dezenfekte edilmelidir.

Evinizi düşünün ortak yaşam alanlarınız siz işyerinizdeyken veya uzun bi tatildeyken bile mobilyalarınız toz ile kaplanır sürekli kullandığınız alanlarda anlar ama siz yok iken neden bu şekilde olduğunu anlayamassınız havada uçun gözle dahi görülmeyen mikroplar vardır zamanla yaşam alanlarımız hijyenik şekillerde temizlenmez ise ciddi sağlık problemleri yaratır ve bizler bunu bilir düzenli ev temizliği uyuduğumuz yatağın temizliğini gerçekleştiririz. Asansör daha da riskli günde  100 lerce insanın bindiği bu ortak alanlar milyonlarca mikrop barındırabilir.  Tedavisi mümkün olmayan hastalıklara ortak yaşam alanlarındaki virüslerden yakalandığımızı göz önünde bulundurmak lazım çantanızda sürekli ek dezenfektanı bulundurup susuz el yıkama işlemi yaparak ta kendinizi güvenceye alabilirsiniz. Kısaca Şöyle Kullanım kurallarını anlatabiliz;

  • Asansöre binecekler, yalnızca gitmek istediği kata ait aşağı veya yukarı çağırma butonuna basabilirsiniz.
    Asansör kapıları el ile açılıp kapanıyorsa, kapı arkasına yakın durmayınız.
    Asansör kapıları otomatik açılıyorsa, tamamının  açılmasını bekleyin acele etmeyiniz.
  • Kapanmaya çalışan otomatik kapıları açmak için çabalamayınız. Asansörün tekrar bulunduğunuz kata gelmesini bekleyiniz.
    Asansör kabini ineceğiniz kata geldiği zaman, öncelikle asansör kabinin içindeki kişilerin geçiş yolunu kapatmayacak şekilde tahliye edilmesini bekleyiniz.
    Asansörde belirtilen taşıma kapasitesine keisnlikle dikkat ediniz.
  • Belirtilen kg kişi sayısı dolmuş ise, asansöre kullanmayınız.
  •  Asansörden inerken asansör kabininin kat seviyesine dikkat ediniz.
  • Eğer asansörün kat seviyesinde farklılık varsa yetkililere bildiriniz.
  • 12 Yaşından küçük çocuklarınızı asansöre tek başına bindirmeyiniz.
    Güvenlik kapısı  olmayan asansörlerde, asansör çalışır vaziyetteyken kapı’dan uzak durunuz.
    Asansörü kullanım anında seri biçimde hareket ediniz kazalara sebebiyet vermeyiniz.
    Asansör çalışırken, kapılara sıkışma tehlikesi bulunan elbise ya da çantalarınıza dikkat ediniz.
    Asansör kabinin içindeki kat göstergelerine takip ediniz.
  • Bulunduğunuz katı takip edebilirsiniz.
    Asansörün arızalanması halinde sakinliğinizi koruyunuz endişe etmeyiniz ve kendi gayretiniz ile asansörden çıkmaya çalışmayınız. Tamamen durmuş ve kata getirme şansı olmayan asansörlerde, asansör kabini içindeki iyardım veya telefon  butonu basınız. Asansör dışındaki kişilerle iletişime geçiniz.
    Kata getirme ünitesi olan asansörlerde, elektrik kesintisi ya da arıza durumlarında asansör kabinini otomatik olarak en yakın kata getirir ve kapılarını açar.

Her durumda sakinliğimizi korumak ve tedbirli olmakta fayda var Nasıl ki Ev tekstili dekorasyon aydınlatma hayatımız yaşam alanlarımız bizim için öncelikli her şeyin en özel ve modasını yakalamak için uğraş veriyorsak gün içerisinde sürekli kullandığımız asansör vb şeylerinde bakımı özellikleri sürekli kontrol altında tutulmalıdır.