Çocuklarda Ödül Ceza Sistemi

Çocuklarda Ödül Ceza Sistemi
Çocuklarda Ödül Ceza Sistemi

Aslında istenilen olgu çocuğa disiplini öğretmektir, ancak bu aşamada gözle görülür sıkıntılar başlar. Çocuklarımıza vermek istediğimiz kendi kendini denetleme veya iç denetim olan ahlak gelişimini sağlamaktır.

Etkili iletişim sağlamak için en önemli husus ebeveynleri ile arasındaki uyum herkes aile içerisindeki rollerinin farkına varmalı, Olumlu aile yapısına sahip anne babalar ile çocuk yürüme konuşma evresine kadar devam eder daha sonra iş buyurma devreye girer ve iletişimin bozulması olağandır.

Çocuk bu kuralları öğrenip uygulayarak hayatla ilgili daha az hata yapılması sağlanır. Kurallar bize sınırlarımızı öğretir. Zaman zaman bu kurallara çocuk üzülebilir ama sınırları öğrenir. Sağlıklı bir şekilde sınırları çözmezsek doyumsuz olur. Bu durumda çocuk ‘istediğim şeye hemen ulaşabilirimi’ öğreniyor. Çocuğun her ihtiyacı anında karşılanmadığında ve hayır dediğinizde de kıyamet kopuyor.

Çocuk Hayır Kelimesini Bilmeli

Bu onlar İçin ceza değil hayata hazırlama yöntemidir böylece çocuk karşısındakilerin de belirli ihtiyaçları olduğunu ve onları beklemesi gerektiğinin farkına varır. Hayır kelimesi kullandığınızda çocuktaki empati yeteneği gelişir ve kendisini sizin yerinize koyar ancak her istediği gerçekleşir ise bu size büyük sıkıntı yaratacaktır.

Kurallar Vazgeçilmez Olsun

Kurallar koyarken de net olun caydırıcı ve olumlu konuşun iki tarafın olumlu bir iletişim kurmasını sağlayın kuralların çiğnenmemesi gerektiği hali hazır da kurulu bir düzen için gerekli olması gerektiği bilgisini aktarın ılımlı yaklaşın onun ve sizin neler istediğinizi bilin.

Emir Kipi Hiç Mantıklı Değil Kullanmayın

Örneğin Daha ne kadar boş oturacaksın yerine ödevlerini birlikte yapalım mı Sofrayı toplarken kalk yardım et yerine bana eşlik etmek ister misin gibi daha yumuşak ve net cümleler kurmanız hem iletişiminizi olumlu yönde etkileyecek rahat konuşmanızı sağlayacaktır.

Çocuğunuza Net Olun

Evladınıza net olun bir çocuk sizin ne demek istediğinizi her zaman anlamayabilir oyuncak dükkanın da  araba diye ağlayıp kendini yerden yere attığında paramız yok alamayız demek yerine bunu daha sonra almaya geleceğiz şimdi yerine bırakalım demek onu rahatlatır ve daha sonra verdiğiniz sözü yerine getirmek size olan güvenini arttırır.

Uzun Açıklamalar yerine ‘direkt dersini çalış lütfen, iyi not alırsan da seninle birlikte sinemaya gideriz’ gibi.

Ödül her zaman ön planda olmalı mı?

Ödül ve Ceza yöntemi oldukça tartışılır bunun ile ilgili uzman görüşleri birbirinden oldukça farklı ancak bunu çocuğunu tanıyan ebeveynlerin karar vermesinden yanayım. Ödül sadece maddiyat ile yapılan işlevler değil çocuğunuz takdir edilesi bir davranış gösterdiğinde başını okşamalı tebrik etmeli bu onu daha teşvik edici bir yöntem olacaktır. Zaman zaman da odasını dağınık görmeniz durumunda teşvik edici net cümleler kurarsanız bağırıp çağırmanızdan daha faydalı olacaktır.

Ödüller Manevi olmalı

Kesinlikle maddiyatçı ve rğşvet verir gibi davranmamamlısınız ödevlerini yap sana bunu alacağım takdir al karne hediyesi telefon gibi bunlar zaten çoccuğun günlük hayatında yapması gereken rutin olgular olduğundan bunları hayatına kazandırması gereken alışkanlıklar olarak benimsemeli ve yaptığında sadece manevi olarak desteklemelisiniz. Bunun dışında sadece onu mutlu eden para ile satın alınana pahalı oyuncaklar seçerseniz rüşvet verir ve onu hayatı boyunca karşılıksız iş yapmamaya itersiniz. Çocukluk çağlarında en çok karşılaşılan bu durum sizleri ve evladınız ile aranızdaki uyumu fazlası ile olumsuz etkileyecektir.

ANNE BANA HEDİYE ALACAK MISIN DİYORSA…

Çocuğunuz size sürekli bana ne alacaksın hediye aldın mı gibi kelimeler kuruyorsa vay halinize en zor duruma girdiniz demektir. Hiç bir çocuk bu şekilde ödüllendirilmemeli bunları yapması gerektiği için yapmak ile yükümlü olduğu kanısına varmalıdır.

CEZA YAŞINA UYGUN OLMALI?

Cezadan önce çok iyi düşünün unutmayın emir demiri keser sert cümleler kullanmaktan kaçının net olun ve yaptığının yanlış olduğunu anlaması için sakin davranıp onun göz hizasına inip etkili bir konuşma yapmanız daha da faydalı olacaktır. Çocuk eğer yaptığı davranışın sonucunun hemen geleceğini bilirse bunu yapmaktan vazgeçebilir.

Anne ve Baba Uyuymu

Aslında Yapılan en büyük hatalardan biri çiftlerin birbirinden bağımsız hareket etmesi birisi merdiven basamaklarını hızla çıkmaya çalışırken diğeri hızla inmemeli senkron hep aynı olmalı peki ne demek istedik? Yani anne ve baba ikisi de otoriteyi eşitlemeli birinin hayır dediğini diğeri kabullenmeli ve aynı disiplin ile devam edilmeli biri hayır der bir diğeri de evet yapabilirsin der ise o evde ciddi iletişim problemi var demektir . Buda Çocuk için ciddi travmalara sebep olur.

Yaşına göre ceza vermek lazım. Çocuğun gelişim evrelerini iyi bilmeliyiz. Yetkinliklerini iyi bilmeliyiz. Verilecek ödül ve cezalar da bu yönde olmalı.

Sürü Halinde yaşayan canlıları düşünün belli bir evreye kadar ebeveynleri onları asla bırakmazlar tavuklar yumurtaları kuluçkadan çıktıktan sonra civcivlerini gittikleri her yere peşlerinde götürür tabiri caizse onları yaşamayı öğretir işte normal hayatta da senkron bu olmalı siz belli bir evreye kadar yanlarında olmalısınız daha sonra sizin onlara kattığınız değerler ışığında kişilikleri oturmuş ve geleceğe hazır sağlam kişilikli bireyler olarak yollarına devam edeceklerdir. Çocuklarınız hiç bir zaman sırtınıza yük değil hayatı birlikte tadacağınız yol arkadaşlarınızdır.

Çocuklarımızın da uluslararası bazı haklara sahip olduğunu biliyor muydunuz? Onlar bu dünyaya gözlerini çatıktan itibaren bir çok hakka sahip bireyler olarak büyüyüp gelişiyorlar yaşam hakları eğitim hakları saygı görme sevilme ve toplumda yer edinme hakları vardır diğer haklar için ulusal haklar bildirgesine göz atmanızı tavsiye ederim bence dünyanın en değerli varlığı çocuklar hakkında daha fazla bilgi sahibi olmakta fayda var. Hem böylece onları daha iyi anlar neler yapmanız gerektiğini daha iyi kavrarsınız.