Yeryüzünde yaratılmış her canlının mucizevi bir yönü vardır. Her canlının yaratılış nedeni ve doğuştan gelen yeteneği bulunmaktadır. İşte ipek böceklerinin de yetenekleri, minicik halleriyle tırtıldan kelebeğe dönüşürken ürettikleri ve dünyanın en sağlam ipliği olarak anılan ipeklerdir. Bu mucizevi haşere ne tuhaftır ki sadece dut yaprağıyla beslenir ve başka hiçbir şey yemez.
İpek böceklerinin birden çok türü bulunmaktadır. Bir türü sadece ilkbaharda yumurtlar ve o süreden sonraki tüm yumurtalar tam bir yıl bekler. Bir diğer başka türde ikinci yumurtlama için beklemeye girmeden 11 – 12 günlük kuluçka dönemi geçirerek yumurtadan çıkarlar. Tabii nasıl oluyor da bir yıl boyunca yumurta canlı kalıyor diyebilirsiniz. O bir yıl boyunca ipek böceği derin bir uykuda oluyor ve ilkbahar geldiğinde harekete geçiyor.
Peki bir tırtılın kelebeğe dönüşmesine ne diyorsunuz? Alkali yapıdaki salyası sayesinde kozayı deler ve dışarı çıkar. Yani kelebek tüm bu süreci bitirir ve artık kozasından çıkması gerektiğini ve çıkmak için ne yapması gerektiğini bilir. Yumurtadan tırtıla, tırtıldan kelebeğe olan bu döngünün içinde yaşamını sürdüren ipek böceği dünyanın en sağlam doğal ipliğini üretmektedir. Nasıl mükemmel bir yaratılış!