Toz alerjisi olanları bir görelim istedim. Çünkü her alerji gibi toz alerjisinin de birkaç çözüm yoluyla olması önlenebilmektedir. Peki bu alerji nasıl mı önleniyor?
Yazımı hala okuyorsanız muhtemelen gerçekten bu durumdan çok rahatsızsınız demektir. Bende burada sizlere hem bilgi vermek adına hem de yardımcı olmak adına birkaç ipucu vereceğim! Toz alerjisi olan kişi tozun içerisindeki polen, haşere ve akar dışkısı vb. partiküllere karşı alerji duymaktadır.
Ev tozu alerjisinden korunmak için detaylı temizlik yapılmalı, kullanıdığınız süpürge küçük ev aletleri servisi tarafından kontrol edilerek filtreleri değiştirilmeli, toz tutan eşyalar yatak odasında bulundurulmamalıdır. Belirtiler kişiye ve tozun temas ettiği vücut bölgesine göre değişkenlik gösterir.
Toz alerjisi en çok solunum kanallarında ve ciltte belirtilere neden olmaktadır. Bu durumda da tam olarak şu sorunlar ortaya çıkabilir: Hapşırma, öksürme, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, göz kızarması, sulanması ve kaşıntı, burun kaşıntısı, baş ağrısı, boğaz iltihabı, ses sorunları, cilt kuruluğu, ciltte kızarma veya şişme…
Toz alerjisi nefes darlığı, göğüste baskı hissi, baygınlık gibi sorunlara yol açarsa hemen daha önceden bu durum için verilmiş ilaçlar kullanılmalı veya acilen hastaneye gidilmelidir. Alerji, aslında zararlı olmayan maddelere karşı bağışıklık sisteminin aşırı tepki göstermesi durumudur. Toz alerjisinde kişinin bağışıklık sistemi aslında tozun içerisindeki gözle görünmeyen aşağıdakine benzer organik partiküllere karşı alerji geliştirmektedir: Polen, deri döküntüleri ile beslenen akarların (mite) dışkısı, hamam böceği vb. böceklerin tüyleri, tükürük vb. vücut salgıları, küf… Bu maddeler ev ortamında daha sık görüldüğü için ev tozu alerjisi, dış ortamlardaki toz alerjisinden daha şiddetli belirtileri görülebilir. Mesleklerimiz de bu konuda bir hayli önemlidir örneğin bir lastik tamircisi tüm gün toz yol ve koşturmada en çok maruz kaldığı egsoz dumanı toz vs şeylerdir buda ister istemez deformasyona sebep olmaktadır.
Herhangi bir alerjinin en etkili tedavi yöntemi, alerjen madde ile temasın olabildiğince kesilmesidir. Tozdan bütünü ile kurtulmak mümkün olmayabilir, ancak aşağıdaki önlemler hayatınızı kolaylaştıracaktır:
- Yatak odanızda halı, kilim gibi toz tutacak radyosyan yayabilecek leptop profesyonel masaj koltuğu telefon tarzında eşyalar bulundurmamalısınız.
- Tüylü kumaşa sahip mobilyalar, nevresim takımları ve pelüş oyuncakların vb. çok fazla toz tutabileceği aklınızda olsun.
- Yatak, şilte ve döşekler her 3-4 yılda bir yenilenmelidir.
- Şilte ve yatak arasına su geçirmez koruyucu serin. Bu sayede akarlar ihtiyaç duydukları besine erişemez, hızla çoğalamaz.
- Güçlü bir süpürge makinesi ile evinizi sık sık detaylı olarak süpürmelisiniz.
- Mümkünse her 2-3 güne bir nevresim takımınızı değiştirmelisiniz.
- Odanızın nemini olabildiğince düşük tutmalısınız. Gerekirse nem azaltıcı radyatör cihazlar çalıştırmalısınız.
- Çok sevsesiniz bile evcil hayvan beslememelisiniz. Besleyecek olursanız yatak odanıza girmelerine izin vermemelisiniz. Çünkü sevimli dostlarımızın tüyleri size bir süre sonra iyi gelmeyecektir.
- Mutfaklarınızda tezgah üzerinde yiyecek artıkları bırakmamalısınız.
- Evin duvarlarının herhangi bir köşesinde küflenme varsa, toz alerjisinden kurtulmak mümkün olmayacaktır. Bunun önüne geçmeli ve kendi önleminizi almalısınız. Şayet bunlara dikkat ederseniz biraz da olsa toz alerjisine karşı önleminizi almış olacaksınız. Görüldüğü üzere her şeyin mutlaka bir çözümü var. Siz sadece hastalığınızı bilmeli ve onun hakkında tedavi araştırmaları yapmalısınız. Tabii bir doktora gözükmeyi de asla ihmal etmemelisiniz!
- Çelik kapı pervazlarına biriken tozları düzenli periyodlar ile süpürmelisiniz
İnsan vücudunda olduğu gibi araçlarda da biriken partiküller tozlar katalizörlerde sıkıntı yaratmaktadır bunun için ülkemizde hala zorunlu hale gelmeyen ancak yurt dışında zorunlu kullanılan dpfmac partikül temizleme makinaları mevcut. Toz hayatımızın her alanında bizleri sıkıntıya sokacak ve türlü zorluklar ile mücadeleye itecektir önlemleri baştan almakta fayda var. Sürekli toza maruz kalan meslek grupları örneğin nakliyat firmaları çalışanları onca eşya yük depoalama sistemleri ile iç içe bunun dışında belediye park ve bahçeler işçileri tekstil çalışanları vb iş grupları risk oranı daha yüksektir.